Blog

16 november 2021

Ruiterfit .....is dat nou echt nodig?

Ik zeg JA, het is echt nuttig om als ruiter fit te zijn. En tuurlijk ruiters zijn altijd druk en in beweging: rijden, stallen mesten, er zijn altijd wel klusjes op stal te doen. De meeste ruiters hebben best veel lichaamsbeweging. Alleen dat is niet de lichaamsbeweging waar ik op doel. Ik heb het over functioneel bewegen, zodat je je capaciteiten als ruiter verbetert. 

Paardensport is een relatief statische sport. Ik kan concluderen dat er veel ruiters zijn met rug-, nek-, schouder-, en bekkenklachten. Paardrijden vraagt veel van je schouder-, rug- en beenspieren. Daarnaast worden ook je heup- en bekkengebied en niet te vergeten je wervelkolom behoorlijk belast. Veel meer dan je zou denken.

Daarom heb ik onderstaand een aantal redenen voor je op een rij gezet, die jou hopelijk aan het denken zetten om naast je paard ook maar eens aan jezelf te gaan werken:

  • Hoe beter jij controle hebt over hoe jij je lichaam beweegt, des te minder vergt dit van je rug, je gewrichten en je spieren. En hoe functioneler jij je lichaam op het paard kunt positioneren, hoe beter je balans en dus je vermogen om op die rug te blijven zitten. Ook bij onverwachte bewegingen.

  • Bij een val zijn je spieren sterker, waardoor ernstiger letsel, zoals botbreuken kan worden beperkt. Kortom verminderde kans op blessures.
  • Je paard gaat beter en soepeler bewegen als jij als ruiter de beweging van je paard beter in je lichaam kunt absorberen. Je kunt je voorstellen dat als er een knik in de slang zit, dat dit de doorgang van een beweging verhindert. Even door vertaalt naar jou als een ruiter: als jij blokkade/pijnplekken in je lichaam hebt, bijvoorbeeld in je rug, dan ben je minder goed in staat om de beweging van je paard te volgen. Dit heeft een remmende werking op jouw paard. Als de 'knik' uit de slang is, dan wordt je hulpgeving effectiever, zonder onbedoelde 'ruis', die wordt veroorzaakt door blokkades in jouw lichaam. Je remt of blokkeert je paard niet, waardoor je paard fijner kan bewegen.
  • Wist je dat als jij je onderrug vast zet, dat het heel vaak voorkomt dat het paard zich op dezelfde plek gaat vastzetten? Dit is biomechanisch verklaarbaar, omdat beide lichamen van invloed zijn op elkaar.

  • Zoals ik al vermelde is paardensport een statische sport. Een ruiter gebruikt maar een kleine 'Range of Motion', een ruiter maakt maar kleine bewegingen. Door steeds dezelfde kleine bewegingen te herhalen gaan je spieren verkorten en 'vastzitten' in die beweging. Dit kan op den duur zelfs schadelijk zijn voor het functioneren van spieren en gewrichten. Daarom is het goed om grotere bewegingen te maken. Door het maken van grotere bewegingen leer je vrijer te bewegen, je smeert de gewrichten beter, je wordt soepeler, voorkomt gewrichtsblokkades. Vrijer kunnen bewegen geeft jou een zekerder gevoel en heeft een positieve invloed op het inwerken van je hulpen op je paard.
  • Zowel paard als ruiter zijn een beetje scheef. Een asymmetrisch lichaam zorgt voor een verkeerde belasting van gewrichten en spieren en het lichaam gaat compenseren. Dit compensatiegedrag heeft tot gevolg dat we op andere plaatsen in ons lichaam pijntjes gaan krijgen. Denk maar aan rugpijn of pijn in de schouders. We werken aan de rechtgerichtheid van ons paard, waarom zullen we dan niet ook werken aan onze eigen symmetrie? Want als je paard rechter wordt door behandelingen door een osteopaat, chiropractor, masseur en functionele training, maar zelf blijf je scheef inwerken op je paard, dan sta je over een paar weken weer bij een behandelaar. En dat kost je iedere keer een hoop centen. Werken aan je eigen symmetrie, scheelt je dus ook nog eens in je portemonnee 😊. Hierbij maak ik wel even de kanttekening dat deze professionals uiteraard nodig zijn voor het welzijn van je paard!

Kortom: je kunt veel geld en tijd steken in je paard door trainingen, hoefbeslag, een goed passend zadel, bit, chiropractor enz... maar als je zelf niet fit genoeg bent om met je paard(en) mee te kunnen, dan blijf je eigenlijk altijd een beetje achter. 

©2020 Stal Moving Horses. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.